zondag 8 november 2009

Niks compensatieverlof...........ADV!

Sinds 1 augustus 2006 geldt de wet flexibilisering schooltijden. In deze wet zijn er nieuwe afspraken gemaakt en heet ADV voortaan compensatieverlof. Een knap gevonden naam voor een wet die er uiteindelijk op slinkse wijze voor zorgt dat de door onszelf betaalde ADV afgeschaft wordt, zonder dat wij ons ingeleverde salaris terugkrijgen.
Een stukje geschiedenis:
De ernstige wereldwijde economische crisis in de jaren tachtig leidde tot een ongekende werkloosheid. In 1982 ging men daarom akkoord met inleveren van loon in ruil voor arbeidstijdverkorting (ADV). Inmiddels is er een tekort aan leerkrachten en met de komst van de LUMPSUM ook een tekort aan geld op de scholen. De wet flexibilisering lost beide problemen in 1 keer op. Hoe zit dat nou?
De jaartaak van een leerkracht met een volledige aanstelling, bedraagt 1659 uur. Minimaal 930 uur moet daarvan met kinderen worden gewerkt (lesgebonden uren). Wanneer een school 950 lesgebonden uren maakt, "mogen" de leerkrachten 20 uur compenseren in de vorm van compensatieverlof . Je moet je ADV dus tegenwoordig "verdienen".
En daar zit hem nou de slimmigheid:
De hoeveelheid geld die een school per jaar ontvangt is afhankelijk van het aantal leerlingen en niet van het gemaakte aantal lesgebonden uren. Dus hoe minder uren leerkrachten lesgeven, hoe meer ruimte er zit in de formatie. Hoe zit dat dan?
Wanneer kinderen minder naar school gaan (bijvoorbeeld door het aantal studiedagen te vergroten), maken leerkrachten minder lesgebonden uren, hierdoor hoeven minder uren gecompenseerd te worden (ADV). De leerkrachten die vroeger de ADV vervingen kunnen nu iets anders gaan doen. Het lastige is, dat op veel scholen, deze optie de enige mogelijkheid is om de formatie rond te krijgen.
Dus:
Besturen zeggen graag eenheid te willen binnen hun scholen (maar willen geld besparen) en willen 940 lesgebonden uren (10 uur meer dan het vereiste minimum, zo blijven er nog 2 ADV dagen over, anders breekt er maar opstand uit). Hierdoor zullen kinderen dus vaker thuiszitten, omdat het aantal studiedagen stijgt. De leraren gaan wel naar school, maar maken geen "lesgebonden uren" dus die dagen hoeven niet meer gecompenseerd te worden.
Leerkrachten leveren zonder teruggave van salaris hun ADV dagen in en krijgen als dank boze ouders omdat die oppas moeten vinden voor de extra dagen dat hun kinderen thuiszitten.
Mijn oproep:
Zoek geen oplossing voor de te kleine LUMSUM.
Kinderen hebben recht op voldoende onderwijs en leerkrachten recht op teruggave van ingeleverd salaris of ADV.

Geen opmerkingen: