zaterdag 13 oktober 2007

Leer kleuter al omgaan met conflict

Twee steekpartijen deze week, op scholen in Amsterdam en Rotterdam. Met meer aandacht voor conflictbeheersing op school is volgens deskundigen een hoop ellende te voorkomen. De politiek ziet dat anders.
Bron BN/de Stem van 13 oktober 2007

Conflictbeheersing is belangrijk, maar die beheersing moet van binnenuit komen. Aandacht voor conflictbeheersing alleen, is aandacht voor de buitenkant. Niet alleen klassen, maar ook scholen horen klein te zijn. Kinderen die in hun puberteit zitten horen op school een plek te krijgen waar ze zich gezien en gehoord voelen. Waar gevoelens van frustraties vroegtijdig KUNNEN worden gesignaleerd doordat leerkrachten de tijd en ruimte hebben hun leerlingen echt te kennen. Wanneer kinderen het gevoel hebben deel van een geheel te zijn, wanneer ze het gevoel hebben dat ze belangrijk zijn en meetellen, dan pas zullen ze zich geborgen voelen en minder snel gefrustreerd raken. Conflictbeheersing is zorgen dat kinderen zich veilig voelen en dat lukt pas goed, wanneer klassen en scholen KLEIN zijn.

1 opmerking:

Anoniem zei

Helemaal mee eens. Als kleuterjuf met 26 leerlingen, waaronder minstens 6 kinderen die veel extra zorg nodig hebben,(elk jaar meer RT binnen de groep), merk ik dat het iedere dag weer een hele toer is om alle kinderen persoonlijke aandacht te geven en rust te creëren, zodat ze zich veilig en geborgen voelen. Dat is inderdaad een voorwaarde om sociale vaardigheden aan te kunnen leren. In een kleinere groep lukt dat veel beter!!